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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ)

Are Smart Meters and Power Quality (PQ) Meters the same?

Ans: No. A Smart HT TOD Meter is an energy meter that does not measure power quality
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parameters. It is installed by MSEDCL at its own cost. In contrast, a PQ Meter is installed
by the consumer to continuously monitor power quality parameters.

What are Power Quality Parameters?

Ans: Key parameters include:

Ans:
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e Voltage short interruptions

e Voltage variations

e sag, swell, flicker

e Voltage unbalance

e Frequency variations

e Voltage individual harmonics and Total Harmonic Distortion (THD)
e Current individual harmonics and Total Demand Distortion (TDD)

Which HT consumers are required to install a Power Quality Meter?

As per MERC SOP and Power Quality Regulations 2021, Clause 22.15, designated
consumers must install a PQ Meter.

Who are the designated HT consumers?

Ans: As defined in Clause 2.2(q) of the MERC SOP Regulations 2021, designated consumers
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include those engaged in processes such as: Arc Furnace, Induction Furnace, Iron & Steel,
Aluminium, Textile, Paper & Pulp, Chlor-Alkali, Petrochemical, Cement, Pharmaceuticals,
IT/ITES, Airports, Malls, Hotels, Banking, Railways/Metros — or as specified by the
Commission — and connected at a supply voltage of 11 kV and above.

Why should consumers install a Power Quality Meter?

Ans: It is mandatory under Clause 22.15 of the MERC SOP Regulations 2021 for designated
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Ans:

consumers to install a PQ Meter.
Do consumers need to share PQ Meter data with MSEDCL?

Yes. As per Clause 22.15, designated HT consumers must share recorded data with
MSEDCL monthly until online communication is established. The meter manufacturer
must enable continuous online data sharing via a dashboard accessible to both the
consumer and MSEDCL.



7. Who bears the cost of the PQ Meter?

Ans: The designated HT consumer is responsible for the cost of PQ Meter installation, as per
Clause 22.15.

8. Can consumers procure PQ Meters from the market or only from MSEDCL?

Ans: Consumers may procure PQ Meters from the market or MSEDCL, provided the meters
conform to MSEDCL'’s latest technical specifications.

9.  Where can MSEDCL'’s technical specifications for PQ Meters be found?

Ans: The latest specifications are available on the MSEDCL website
(https://www.mahadiscom.in/supplier/en/material-technical-specifications/) under
meter tab for easy access.

10. Who verifies that market-procured PQ Meters meet MSEDCL specifications?

Ans: The meter manufacturer must submit GTP and drawings to MSEDCL for verification and
vendor approval. Approved vendors are listed on the MSEDCL website.

11. Will MSEDCL assist with meter installation at the consumer’s point of supply?

Ans: Yes. MSEDCL will support the installation. The manufacturer must provide a meter box as
per approved GTP and drawings and coordinate fixing arrangements with MSEDCL.
CT/PT connections will be assisted by MSEDCL.

12. Why isn’t MSEDCL installing PQ Meters at its substations?

Ans: MSEDCL has already installed over 4000 PQ Meters at its substations. All the remaining
installations are scheduled to be completed by October 2025.



