
Before Maharashtra State Electricity Board’s 
Consumer Grievance Redressal Forum, 

Nagpur Urban Zone, Nagpur. 
 

Case No. CGRF (NUZ)/003/2005 
 
 
 Applicant   : M/s. Mahendra Plastic Pvt. Ltd., 

Through  Shri M.P. Bhedda, 
(Proprietor) 

         K-23, MIDC Area, Nagpur. 
 

Non-Applicant : Executive Engineer, MIDC Dn.,          
    (NUZ),Nagpur. 

 
  
 Quorum Present  :  1) Shri S.D. Jahagirdar, IAS  

    (Retd) Chairman,  
  Consumer Grievance Redressal   
  Forum, Nagpur Urban Zone,  
  Nagpur. 

    
2) Smt. Gouri Chandrayan,   
    Member,Consumer Grievance   
    Redressal Forum,  
    Nagpur Urban Zone, Nagpur. 

 
ORDER  (Passed on 04.02.2005) 

 
  The present application is filed before this Forum by the 

applicant as per Regulation No. 6.3 of the Maharashtra Electricity 

Regulatory Commission (Consumer Grievance Redressal Forum & 

Ombudsman) Regulations, 2003 hereinafter referred-to-as the said 

Regulations. The application in the prescribed schedule “A” has been 

filed before this Forum on 07.01.2005. 

 

 



// 2 // 

  The Grievance of the applicant is regarding electricity 

consumption bill dt. 22.07.2004 for Rs. 68,335=74 charged to him by 

the non-applicant. 

  The matter was heard by us on 31.01.2005. Both the 

parties were present and they presented their  submissions before us. 

  After receipt  of the application in question, the non 

applicant was asked to furnish parawise remarks on the applicant’s 

application in terms of Regulation No. 6.7 & 6.8 of the said 

Regulations. The non-applicant submitted his parawise remarks under 

his report dt. 28.01.2005 which is received by this Forum on 

29.01.2005. A copy of this parawise report was given to the applicant 

on 31.01.2005 and opportunity was given to him to present his say on 

this parawise report also. 

  It is contended by the applicant that the electricity meter, 

being meter No. 1069707, was never installed  in his premises. 

According to him, the meter that was installed in his unit was bearing 

number 1069902. It is his say that he is paying the energy bill in 

respect of meter  

 

 

 



// 3 // 

number 1069902 and not meter number 1069707. The  

non-applicant by his letter dt. 24.08.2004 bearing number 4328 

communicated to the applicant that the meter, bearing serial number 

1069707, was issued in the name of the applicant by the Urban Testing 

Division. According to him, while submitting  the meter replacement 

report, the Jr. Engineer, MIDC S/Dn-II inadvertantly  mentioned meter 

number 1069902 in respect of the applicant’s unit which, according to 

him, ought to have been serial number 1069707. 

  It is interesting to note in this case that the applicant’s 

unit and another industrial unit namely M/s. Royal Plastic in the MIDC 

area were shown to be assessed for consumption of electrical energy 

against the same meter number viz 1069707. The non-applicant has 

urged before us that this was a grave mistake committed by the Jr. 

Engineer through oversight. The non-applicant, raised arrears bill of 

Rs. 68,335=74 against the applicant’s unit on the ground that these 

arrears had become due w.e.f. 08.07.2002 from the applicant because 

the Multiplying  

 

 

 

 



// 4 // 

Factor of the meter was wrongly shown as MF 1 which, in fact, ought 

to have been MF-2 during the meter replacement programme. These 

arrears pertain to the period from 08.07.2002 to 13.11.2002. The 

applicant was also informed by the non-applicant by his letter dt. 

24.12.2002 that the power supply to the applicant’s unit would be 

disconnected if this arrear bill is not paid by him within 15 days. 

  The applicant has vehemently stated before us that he 

was not made aware of installation of new meter in place of the old 

one while the replacement took place on 13.11.03. A copy of the meter 

replacement report is available among the case papers which shows 

that the old meter bearing number 1069707 installed in the applicant’s 

unit was replaced by new meter bearing number 3070608 on 

13.11.2003. However, a copy of this report came to be delivered to 

him on 12.04.2004 i.e. after lapse of about  5 months from the date of 

physical installation of the new meter. When asked by us as to the 

inordinate delay caused in delivering this report, the non-applicant was 

not in position  

 

 

 

 



// 5 // 

to give any satisfactory reply. As a matter of fact, a copy of this report 

was produced  by the non-applicant himself on the date of hearing. 

  The applicant, during the course of his arguments, 

referred to  section 126 of the Electricity Act, 2003 and contended that 

this section empowers the Assessment Officer to assess the excess 

extraction of energy for a period of 6 months only  preceeding the date 

of inspection which, according to him, in the present case is 

22.07.2004. He has further stated that the energy bill of Rs. 68,335=74 

raised against him is improper, unjust and illegal. He prayed that this 

illegal bill may be ordered to be withdrawn.  

                       The non-applicant while arguing his side  during the 

course of arguments contended that the energy bill of Rs. 68,335=74 

served upon the applicant is correct because the C.T. ratio of meter 

number 1069707 pertaining to the period from 08.07.02 to 13.11.2003 

was wrongly shown just as 50/5 which, in fact, was 100/5. This was a 

mistake  

 

 

 

 

 



// 6 // 

committed by the Jr. Engineer at the time of installation of meter 

number 1069707 in the  applicant’s unit. This mistake was rectified by 

the non-applicant on 13.11.2003 when the old meter, being number 

1069707, was replaced by the new meter bearing number 3070608. 

According to the non-applicant, since the energy bills issued to the 

applicant were charged as per Multiplying Factor one which was 

patently wrong, the applicant was served with the additional arrear  bill 

of Rs. 68,335=74 calculated as per correct Multiplying  Factor that is 

MF 2. The non-applicant has also stated that the applicant is liable to 

pay the amount of this arrears bill despite delay. 

 

  We have carefully gone through the submissions made 

by both the parties. There is no dispute that a grave mistake was 

committed by the Jr. Engineer who installed the meter bearing number 

1069707 at the applicant’s unit in as much as the same meter number 

i.e. No.1069707 was shown in the records of the non applicant having 

been installed at  

 

 

 

 



// 7 // 

two industrial units in the MIDC area namely, the unit of the applicant 

as well as another unit styled as M/s. Royal Plastic. This has been 

admitted by the non-applicant. The old meter bearing number 1069707 

was replaced by a new meter bearing number 3070608 on 13.11.2003 

at the applicant’s unit. It is interesting to note that although the new 

meter was replaced on 13.11.2003, a copy of the meter replacement 

report was given to the applicant after lapse of 5 months i.e. on 

12.04.2004. The inordinate delay of 5 months is inexplainable by the 

non-applicant. He clarified during the course of hearing that a report, 

being report dated 31.12.2004, has been sent to the Chief Engineer 

NUZ, MSEB, Nagpur against the erring Jr. Engineer. However, the 

fact remains that a grave mistake was committed by the  

Jr. Engineer in showing the same meter number against two Industrial 

Units.  

 The applicant has quoted section 126 of the Electricity 

Act, 2003 and stated before us that preceeding  6 months’ energy bill 

can only be charged to him preceeding to  

 

 

 

 



// 8 // 

22nd July, 2004. We have pursued this section 126 of the Electricity 

Act-2003. Provisions of this section are applicable to the un-authorised 

use of electricity. In the present case, even the non-applicant has also 

agreed before us that this is not a case of un-authorized use of 

electricity. We are, therefore, of the view that provisions of section 

126 of the Electricity Act-2003 are not applicable in this case since 

there is no extraction of  electrical power un-authorisedly. 

  The arrears bill of Rs. 68,335=74 was raised against the 

applicant on 22.07.2004 on which date the Electricity Act-2003 was in 

force, It will, therefore, have to be seen whether the non-applicant’s 

action of raising this arrears bill for the period from 08.07.2002 to 

13.11.2003 was consistent with the legal provisions of Electricity Act-

2003. In this respect, according to us provisions of section 56(2) of the 

Electricity Act are applicable. 

 

 

 

 

 

 

 



// 9 // 

Sub-section(2)  of section 56 of the Electricity Act-2003 stipulates as 

under.  

  “ Notwithstanding anything contained in any other law 

for the time being in force, no sum due from any consumer, under this 

section shall be recoverable after the period of two years from the date 

when such sum became first due unless such sum has been shown 

continuously as recoverable as arrear of charges for electricity supplied 

and the license shall not cut off the supply of the electricity”.  

              In the instant case, arrears of energy bill for the period 

from 08.07.2002 to 13.11.2003 have been raised against the applicant 

on 22.07.2004. This charge shown in the electricity bill dated 

22.07.2004 became first due on 08.07.2002. The non-applicant also 

agrees with this viewpoint. It, therefore, clearly transpires that the 

energy bill dated 22.07.2004 was raised against the applicant after 

lapse of two years’ period in violation of section 56(2). We repeat that 

electricity charges as per bill dated 22.07.2004 had became first due on 

08.07.2002 while 

 

 

 

 



// 10 // 

 the arrears of Rs.68,335=74 were raised against the applicant on 

22.07.2004 which clearly goes to show that the amount of arrears was 

shown as recoverable after lapse of two years’ period. It is also evident  

from record  that this sum was never  shown continuously as 

recoverable as arrear of charges for the electricity supplied. 

  We are, therefore, of this firm view that in the instant 

case provisions of sub-section (2) of section 56 are very much 

applicable and further that the applicant is entitled to the benefit 

bestowed upon him by this legal provision. The non-applicant has 

stated before us that he has acted diligently upon receipt of meter 

replacement report dated 13-11-2003 and correctly raised arrears bill 

of  

Rs. 68,335=74 dated 22.07.2004. It is pertinent  to note that the non-

applicant also  took more than 8 months’ period to issue the  energy 

bill in question is as much as he issued the arrears bill on 22.07.2004 

while the new meter bearing number 3070608 was installed on 

13.11.2003 and the bill amount became first due from 08.07.2002. The 

non-applicant  

 

 

 



// 11 // 

therefore, did not act diligently and his say can not be accepted. 

  It is, therefore, clear  that the applicant will have to be 

given the benefit of  section 56 of the Electricity Act 2003. 

  The applicant had filed his grievance with the Internal 

Grievance Redressal Unit as per Regulation number 6 of the said 

Regulations on 10.09.2004. As provided in Regulation number 6.3, 

this Internal Grievance Redressal Unit was supposed to provide 

remedy within two months i.e. before 10.11.2004. It is, however, 

regretfully observed that no action was taken by the Internal Grievance 

Redressal Unit within the prescribed period of two months. The 

applicant, therefore, approached this Forum by filing his grievance in 

the prescribed schedule “A” on 07.01.2005. As per Regulation number 

6.3 of the said Regulations, the applicant has, therefore, approached 

this Forum correctly. 

 

 

 

 

 

 

 



// 12 // 

  In view of above, we, under the powers vested in us 

by Regulation No. 8.2 of the said Regulations, order that the non-

applicant should immediately withdraw the arrears bill of Rs. 

68,335=74 dated 22.07.2004, that the non-applicant has no legal 

authority to persue recovery of  the arrears bill of Rs. 68,335=74 

against the applicant and that he shall not cut off the supply of 

electricity to the applicant’s unit on the ground of non-payment of 

the bill. This should be done by the non-applicant within a period 

of two weeks from the date of this order. The non-applicant is also 

hereby  ordered by us to report compliance of this order before 

20th February 2005. 

 

 

(Smt. Gauri Chandrayan)    (S.D. Jahagirdar) 
    MEMBER                                CHAIRMAN 

M.S.E.B.’S CONSUMER GRIEVANCES REDRESSAL 
FORUM, NAGPUR URBAN ZONE, NAGPUR. 
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